Fyra spännande tävlingar att summera

På tre dagar genomfördes fyra tävlingar med stor representation av Örebro AIK. I tur och ordning Vansbro Marathon, Utmaningen i Nora, Vansbro Halv Ironman och Viby Marathon. Här kommer en kortare summering av dessa lopp. Till sist kommer också en intervju med en av våra deltagare.  

Vansbro Marathon 5/7

I torsdags gick Vansbro Marathon av stapeln. Det är ett terränglopp som anordnas för första gången. Man kunde välja på ett marathonlopp på 43 km eller en halvmarathon på 23 km. Här deltog sex AIK:are. Bäst placering hade  Sara Richert som blev femma på helmaran på den fina tiden 4:24:08. På halvmaran deltog Malin Welander som gjorde sin första halvmara förra helgen. Hon gjorde det väldigt bra,  här i terräng och 23 km kom hon ungefär på en mittenplacering trots att hon gick vissa sträckor.

Bland herrarna på helmaran var Rickard Ahlberg snabbaste AIK:are på tiden 4:27:54.Övriga fullföljande AIK:are var Anders Lindin (Halvmaran), Gabriel Richert (Helmaran) och Petter Boman (Helmaran).

http://www.vansbromarathon.se/resultat/resultatvr.asp?y=2012 

Utmaningen 6/7

För 28:e gången gick Utmaningen av stapeln i Nora på fredag kväll. De två tidigare årens segrare Fredrik Härdfeldt var inte i form för att kunna starta. Till skillnad från tidigare år så var det inte lika höga placeringar i år för klubben. Snabbast var Henrik Eknor på en sjundeplats med tiden 24:46 följt av Johan Lindskog som deltog i tävlingen för sjunde gången på 24:59. Segrartiden var bara två sek från Daniel Perssons rekord från 2006. Klockan stannade på 22:38 och segraren var purunge Sebastian Johansson från Motala Triathlon. Damerna fortsätter att lysa med sin frånvaro. Bland 17 damer var ingen AIKare!  Tråkigt när man inte behöver träna triathlon mer än väldigt lite simning för att klara att genomföra loppet. Simningen är ju också väldigt nära land. Får hoppas det blir bättring nästa år! Kom gärna på våra trevliga simpass i Gustavsvik i vinter på måndag- och torsdagkvällar. Nästa år har vi en tjej i mål i Nora! 

http://www.ifknora.com/Utmaningen/utmaningen_sida1.htm 

Vansbro Triathlon 7/7

Här deltog tre AIK:are. Magnus Viking, Danny Hallmen och Tina Åbjörn. Tävlingen som är på 1930 m simning, 90 km cykel och 21.1 km löpning alltså halv ironman gick av stapeln för andra gången. Danny som gjorde debut på sträckan som ett delmål inför Kalmar kom i mål på grymma 5:09:01. Magnus kom i mål på 5:08:25 vilket var marginellt långsammare än hans tid ifjol och också det en jättefin tid. Tina kom i mål på 5:25:17. Magnus och Tina är också anmälda till den dubbla sträckan i Kalmar 18/8.

Segraren på herrsidan var  Karl-Johan Danielsson från Lactat3 Sports Klubb på tiden 4:02:59 och på damsidan Emma Graaf från Stockholm City Triathlon på tiden 4:45:54.

http://www.alpintiming.se/vansbrotriathlon2012/index.htm 

Viby Marathon 7/7

Här deltog fyra AIK:are varav tre fullföljde. Helena Von Elern var snabbast av alla damer på tiden 3:33:00. En bra tid trots semestrande och sjukdom fram till nån dag innan start och seger är stort. Ronny Collin som länge sprang med Helena kom in på dryga 3:29 och vann sin åldersklass! Åge Sollien som sprang maran för första gången kom trea i sin åldersklass. Nu antas Åge vara fast i ”maraträsket” han med.

Segrare på herrsidan blev Thomas Fridh Stocksäters IF på tiden 2:53:26

(Resultatlistan räknas komma upp i början på veckan) på den här sidan

http://www.ostansjosk.se/ 

Tävlingsintervju

Här kommer en intervju med Sara Richert som ju kom femma i Vansbro Marathon på tiden 4:24:08:

Vad tyckte du om Vansbro Marathon?

 -Fantastiskt lopp, det var en otroligt vacker terräng att springa i. Ville stanna flera gånger bara för att njuta av utsikten! Sedan var det väldigt bra arrangerat också, bra service och jättetrevliga och peppande funktionärer. Vid kontrollerna runt 34-40 km satt det bra med lite ryggdunkar och hejarop. Det var en tuff bana, kuperad och bitvis ganska teknisk. Eftersom det var få deltagare så blev det mycket ensamlöpning, det är tungt när man börjar bli trött. Men också skönt att slippa trängsel. Kan bara rekommendera loppet, kommer vara med själv nästa år igen!  

Vad tycker du är tjusningen med att springa långt i terräng kontra asfaltlopp?

-Att slippa monotonin! Varje meter är unik och du måste tänka på dina fötter hela tiden, det blir en extra utmaning tycker jag. Sedan älskar jag att vara ute i skogen, så det är en bonus att få tävla i den. Och även om det kanske är lättare att stuka sig så tycker jag ändå att det sliter mindre på kroppen eftersom det inte är några enformiga rörelser.  

 Hur har du förberett dig inför tävlingen?

-Jag har sprungit 42 km i terräng ca 6 veckor innan, inte nödvändigt träningsmässigt men det var väldigt viktigt mentalt för mig. Nu visste jag att jag skulle klara distansen, jag vågade lita på min kropp. Jag har sprungit ett långpass i veckan hela vintern och våren, och både tränat och tävlat i kuperad terräng under våren. Sista månaderna har jag tränat lite extra styrketräning för fötter och ben. Sista veckan blev det ett par lättare pass på 5-10 km och fokus på att få sova bra (vilket inte alltid är lätt med tre barn) Det gick också riktigt bra med löpningen fram till ca 35 km, där började fötterna och vristerna protesterna trots att orken fanns, det var frustrerande. Men också en bra erfarenhet att lära känna sina svagaste punkter. 

Vad blir nästa stora mål?

-Nästa större mål för min del blir Lidingöloppet, det är första gången och målsättningen är att springa på 2:35. Sedan tänkte jag också förbättra mitt pb på halvmaran i höst, tänkte komma under 1:35 på Åstadsloppet. Det kommer krävas en del intervallträning i sommar för det... På lite längre sikt är jag väldigt sugen på ett ultralopp i terräng, kanske Sörmlands ultramaraton eller Jättelångt i Roslagen. Men jag ska skynda långsamt, jag har bara sprungit i 2-3 år och behöver nog bygga upp mig mer för att inte bli skadad.

 Grattis till fin prestation och lycka till framöver!

-Tack!!

 

Copyright Örebro AIK 2009