Grymma prestationer i Kalmar

Tolv AIK:are stod i vattnet när starten för Skandinaviens första Ironman gick förra lördagen. Här kommer en del fakta om tävlingen och sluttider.

Det  ”obligatoriska” mötet hölls på torsdagen. Var dock ingen närvarokontroll utan troligen bara en hänvisningsgrej utifall någon som inte närvarat skulle protestera på bristfällig information under tävlingen.Hursomhelst var det trevligt att vara på plats tidigt. Rekommenderas att åka dit redan på onsdagen för stämningen i Kalmar denna vecka är grym!

Några i klubben träffades och fikade på torsdagen. Stämningen var god och förväntningarna kunde nästan tas på.

Incheckningen till växlingsområdet skedde på fredagen dagen innan. Det gick till så att man blev fotograferad med cykeln och nummerlappen framför sig vid ingången. Sen gick man och hängde upp den röda löppåsen med löpprylarna först på rätt krok (samma som startnr). Sedan ledde man cykeln till sin plats (samma som startnumret) bland cykelställningarna. Där hängde man upp cykeln och knöt en skyddsplats som man fick på plats över cykeln. En del hade preparerat cykeln med energi m m, men många väntade till morgonen när man kunde gå in och göra de sista förberedelserna om man ville. Slutligen gick man och hängde upp den blå cykelpåsen (skor, hjälm, nummerlapp mm) och vid utgången fick man det livsviktiga chipet som många spände på sig direkt för säkerhets skull.

 På lördagen var det således bara att traska ned till simstarten med den vita simpåsen, om man inte ville preparera cykeln eller åtminstone dra bort plasten innan. Man tömde påsen, drog av sig överdragskläderna (påsen kunde lämnas vid simstarten vilket var skönt). Vid starten hördes Kentas ”just idag är jag stark” och svenska nationalsången. Det och den stora publikmassan var en mäktig upplevelse!  Simningen skedde i Kalmarsund (en del av Östersjön) och var en varvbana. 2 varv på ca 1500 m och varvning nära publiken. Efter det andra varvet vände man vänster och simmade en  slinga på ca 800 min till växlingsområdet där man växlade till cykel. Man tog sin cykelpåse från kroken och bytte om i tältet, slängde påsen med nu simgrejer i en fålla direkt vid utgången från tältet och joggade iväg till cykeln.

Förväntningarna var stora hos många när man, redan efter nån km närmade sig Ölandsbron. Ölandsbron är drygt 6 km lång. Varvet på Öland, Färjestaden, Mörbylånga och Alvaret mm var nåt alldeles extra. Vid Alvaret gick det fort. Mycket fort för många! Om det var farten eller omgivningen som uppskattades mest var nog olika. Folk hade gått man ur huse. Många hade campingbord och stolar med sig till vägen så det var publik överallt. Man cyklade i bostadsområden, cykelvägar och variationen var total.

Fastlandsvarvet upplevdes dock inte lika trevligt för många. Dels var man tröttare, dels var vägsträckan inte alls lika trevlig, men passeringen nära växlingsområdet, både vid varvningen och vid växlingen till löpning var grym! Löpningen var på två långa varv och ett avslutande kortare med målgång i centrum. Man sprang på ett platt bana med bl a passering nära slottet. Varvningarna inne i stan var grymma och folk skrek athleternas namn. (namn stod på nummerlappen) vilket ökade den positiva upplevelsen. Inte minst när man på sista varvet kunde springa vänster och mot den efterlängtade målportalen. 

Vid målgång fick  man personlig service vilket var väldigt trevligt. Man leddes iväg av en person som visade alla trevliga stationer i målet, badtunna med is, massage, restaurang med Pizza, stora godisskålar. Öl och läsk. Allt ingick naturligtvis i anmälningsavg. Sen på kvällen var det ”Heroes hour”där man väntade in sista tävlande. Stämningen vid skymningen var grym!På söndagen var banketten med prisutdelningar.

Totaltävlingen herrar togs hem av tysken Jan Raphael på tiden 8:04. På damsidan vann svensken Åsa Lundström (Stockholm City Triathlon) som bor och tränar i Danmark på fina tiden 9:13. Bara 4 min från svenska Ironmanrekordet som Eva Nyström har från Kalmar 2009.

Resultat  Örebro AIK

OBS (PB är i ÖAIK. Har man tävlat för annan klubb så kan man haft bättre tid förut)

Mikael Nordström 9:31 PB Erik Höglund 9:58 PB  Danny Hallmen 10:10 PB Magnus Viking 10:53 PBJohan Lindskog 11:09Markus Grenestam 11:11 PB Tina Åbjörn 11:21 Klas Boudrie 11:22 PB Fredrik Rådström 11:44 PB Roger Elimä 11:54 PB 

Det ska vara tre tävlande till, men får tyvärr inte upp data för dessa. Beklagar.

Är man det minsta fundersam om man ska delta i framtiden så är det nog bara att slå slag i saken. Det är en fantastisk upplevelse och värt varenda krona!

Copyright Örebro AIK 2009