Magisk dag i Stockholm

 

Ca hälften av alla våra löpare i årets Stockholm Marathon vid vår samlingsplats innan start 

I lördags deltog rekordmånga AIK:are i Stockholm Marathon.  46 kom i mål. Det blev 25 PB:n om man räknar med debutanterna.  Fem löpare sprang  sub 3. Snabbast var Erik Anfält som sprang in på nya PB:t 2:33:46 och en elfte plats i SM! Mikaela ville inte vara sämre och drämde till med klubbrekord och en femteplats i dam-SM med tiden 2:54:36!

Erik Anfält som varit sjuk bara ett par veckor innan maran tvingades till vila i en vecka och tvingades ”chansa” i sin träning för att komma i nån sorts form innan maran. Han ställde därför upp i Hälleforsterrängen helgen innan där han vann i övertygande stil (se separat artikel). Några hårda pass till krävdes för att sedan ta det lugnt de allra sista dagarna. Erik lyckades komma i sådan form att han gjorde PB på tiden 2:33:46. Det ledde till en 19:e plats totalt och elfteplats i SM. Han fick också mycket TV-tid i och med att han sprang om damsegraren Isabellah Andersson på upploppet i Stadion. Grymt presterat av Erik!

Mikaela Kemppi hade som uttalat mål att springa under tre timmar på sin första mara! Hon startade längst fram med elitdamerna och hade ingen AIK:are i synhåll. Därför kunde hon inte taktikspringa med klubbens ”sub 3” gäng utan fick gå på egen känsla. Och som hon gjorde det! Mikaela passerade nästan alla tidskontroller i förväntad sluttid 2:53. Efter 35 km var den dock nere på 2:52 innan den på 40 km gick upp på 2:54. Sluttiden blev också 2:54:36 vilket betydde klubbrekord! Det gamla (dryga 2:55) var från 2002 presterat av Åsa Höög. Det var en mäktig bild att se Mikaela springa in i ensamt majestät på Stadion! Tiden räckte till en femteplats i SM. Mikaela är nu tvåa på maraton i klubben, både herrar och damer medräknat och det finns nog ett gäng hungriga vargar några min bakom som nästa år vill ändra på det.

Mikaela i ensamt majestät mot ett fantastiskt klubbrekord på sin första mara

Många vill ingå i ”sub 3” gänget. I år blev det fem stycken. Förutom Erik och Mikaela så blev det Pär Englund (2:56), Johan Jendeberg (2:57) och Andreas Ingberg (2:58). Alla tre lyckades med PB. Gustav Grek  var nära (3:00:15) och är nog revanschsugen nästa år. 15 sek på en mara, var under loppet kapar man det? ;)

Några sprang på en tid bara några få min över tre timmar, Anders ”Larra” Larsson, Thomas Lindahl, Mikael Waldenborg, Bengt Rasmussen och Mikael Edberger. Alla dessa löpare hade en tid under 3:05.

Bland övriga damer sprang fyra på en tid under 3:30. Josefin Nilsson i mål på  3:19, Helena von Elern  3:25, Annki Lindahl  3:27 och Ia Sandberg 3:29. Två sprang på en tid strax över 3:30. Dessa var Fant Federica och Sara Richert. Noteras kan att alla dessa sex tjejer (sju med Mikaela) gjorde PB och tiderna gick in på topp 13 i historien av 33 damer! Läge för ett besök i Viby och DM på stäckan….?

Nytt för i år var att ett litet supportergäng hängde med och slog upp tält nära startområdet och snygga AIK-flaggor som vajade i vinden och fick mycket TV-tid. Anledningen var att tältet och flaggorna restes alldeles bredvid TV 4 kameror. Tacka en oblyg AIK:are för det. De flesta vet nog vem han är vid det här laget. Han gick även fram till TV-teamet och försökte påverka sändningen, vilket till stor del lyckades.

Bl a blev Sara Richert upplockad för en intervju.  (Bilden nedan). Hon skröt om klubben och gjorde så mycket reklam som hon kunde. Vad TV-4 gjorde med bandet är det dock ingen som vet

Sara Richert blir här intervjuad av Karin Frick, TV 4 alldeles bredvid vår strategiskt valda tältplats.

Supportergänget bestod av fyra personer. Fotografen Malin Welander, TV-4 producenten och langaren Thomas Bergman och langarna Roger Elimä och Ronny Collin. (Niclas Matstoms och Daniel Johansson hjälpte till en stund). 

I bussen på väg mot Stockholm så anordnades en tippartävling. Alla fick tippa snabbaste damtid respektive herrtid bland klubblöparna. Vad gäller herrtiden så lyckades Gustav Grek allra bäst. Bara en sek ifrån. Han tippade 2:33:45 på Erik vilket alltså var en sek för snabbt. På Mikaelas tid svarade fyra stycken 00 i sek vilket gjorde att det blev lottdragning. Nåt att tänka annorlunda på kommande år när sannolikheten inte är större att tiden slår in men större att nån annan gissar lika ;) Mats Karlsson vann efter den särskiljningen.

Efter loppet samlades några i tältet medan regnet sipprade utanför. På vägen tillbaka så stannade bussen som vanligt på Max för mat.  Klockan 22 var bussen framme på Karlslund och en trevlig dag var över. De flesta verkade nöjda efter en oförglömlig dag på alla plan. Bra jobbat alla!

Vi får hoppas det blir lika trevligt 2014!

Nu är det långloppscupen som gäller!      

 

 

Copyright Örebro AIK 2009