Intervju- Mikael Selvin

                                              
Han är för närvarande klubbens ordförande. Är i första hand triathlet och har genomfört väldigt många tävlingar, bland annat av mer extrem karaktär, såsom Norsemani Norge (bilden) och Ö till Ö. Är också en stor eldsjäl inom sporten, bland annat genomvår årliga tävling Kilsbergen Triathlon Ägnar mycket tid åt familjen och träningsmängden har varierat. Siktar just nu mot Nice Ironman 2013.
Här kommer en intervju med Mikael Selvin
Korta Fakta

Född (var och när)? 1978 i Motala. Är uppvuxen där och bodde där till jag var 22 då jag flyttade till Örebro.

Bor? Södra Lindhult

Civilstånd/familj? Sambo och två barn (4år och 11år gamla)

 Yrke? Jag är adjunkt på Örebro Universitet och jobbar i huvudsak i sjuksköterskeprogrammet. Från årsskiftet kommer jag börja som doktorand på 50% och undervisa 50%. Utöver det blir det också lite kliniskt arbete som sjuksköterska. Jag gillar att ha många olika saker för mig så länge som jag hinner med vill säga Smile

Personliga rekord?

Ironman: 9.54 Kalmar 2007

1/2 Ironman: 4.26 Sala 2007

Halvmara: 1.26,13 Örebro 2007

10km: 39.24 Startmilen 2007

Vätternrundan: 7.53 2006

Ja, som synes är mina PB:n gamla nu …

Snabbfrågor

 

 

Bästa bok jag läst?

Svårt att säga. Jag läser periodvis sjukt mycket böcker och vad jag gillar beror lite på humör. Men serien om Arn av Jan Guillou är ju väldigt bra. Överlag läser jag mest skönlitteratur på fritiden och undviker ”seriösa böcker”. Tycker det är skön avkoppling.  

Bästa film jag sett?

Några favoriter spontant: Det stora blå, Gladiator, Nyckeln till frihet, American History X, Natural born killers och Forrest Gump. Men det finns många väldigt bra filmer. Jag älskar film. Ser vad på TV?Ärligt talat är det så mycket skit och dessutom 50% reklam på TV så att jag mest blir irriterad när jag tittar. Dessutom har jag inte tid … Men Så mycket bättre och Mästarnas mästare är riktigt bra program! Och så en del sport såklart.

Favoritmaträtt?

Allt som är lagat från grunden med bra råvaror och mycket kärlek är balsam för själen. Inget kan få mig så glad som riktigt bra mat!

Förebild?

Jag vet inte. Förebild kan man vara på många olika sätt men om vi håller oss till Triathlon så säger jag Chris McCormack. Han är en enormt bra representant för vår sport.

Gör helst en träningsfri, ledig dag

Lagar mat, pular hemma och umgås med familj och vänner.

Favoritresmål?

Det har ändrat sig genom livet om man säger så … Det optimala just nu är ställen dit det är ganska enkelt att ta sig, hyfsat bra boende och roligt för både barn och vuxna … Smile 

Okänd talang?

Är ganska musikalisk. Har tidigare spelat i band i många år (har slutat nu) och spelat in några demos. Spelar gitarr, bas och piano.

Längre frågor

 

Hej Mikael! Du har ju varit ordförande nu i ca ett år. Hur har det varit så här långt?

Det har varit ett av de mest minnesvärda åren av alla som jag suttit i styrelsen och det beror på främst två saker. Dels är många i den nuvarande styrelsen nya för i år och det har gått åt mycket tid till att lära känna varandra och gå igenom vad som gjorts tidigare. Inte så dumt faktiskt! Och dels har klubben fortsatt sin positiva utveckling och vi har fått massor av nya medlemmar. Detta är grymt skoj och skapar mycket möjligheter men det är också något som är lite nytt för oss och därmed utmanande. Hur som helst känner jag att vi har läget under kontroll och att mycket spännande saker ligger framför oss. 

 Vad har varit svårast/ jobbigast med att vara ordförande?

Med sånt drag som det är i klubben och med mina trevliga och duktiga styrelsekollegor är det bara en ära att vara ordförande!

Vad har varit roligast hittills?

Det absolut roligaste är såklart att vara delaktig i att utveckla klubbens verksamhet och verkligen lyckas genomföra många projekt som varit vilande ett tag. Arbetsgrupperna är ett konkret exempel. Vår klubb har i många år haft problemet, som för övrigt många andra klubbar också har, att väldigt få eldsjälar har drivit i princip alla arbetsuppgifter. Av olika orsaker tenderar dessa personer också sitta i styrelsen och det innebär i praktiken ganska mycket jobb för dessa vilket i sin tur leder till trötthet och en stor omsättning av styrelsemedlemmar. Om arbetet i stället fördelas ut på fler personer får vi mer drag helt enkelt. Särskilt om personerna själva valt att gå med i en arbetsgrupp för att de vill. Med intresse och rätt kompetens på rätt plats kommer också kreativitet och det är mer sannolikt att nya idéer också blir genomförda.

2012 blev verkligen arbetsgruppernas genombrottsår och trots att vi egentligen bara startat detta så har det hänt enormt mycket. Vi har speciella tävlingsgrupper i löpning och triathlon vilket inneburit att endast ett fåtal minuter av styrelsemöten har handlat om tävlingsarrangemang. Detta jämfört med att styrelsen gjorde allt detta för bara något år sedan. Vi har en husgrupp som jobbat med att snygga till klubbstugan och så har vi äntligen kommit igång med strukturerade långpass i olika fartgrupper. Visserligen är Jakob och Anders själva i sina grupper men löpträning och ansvaret för våra snygga kläder sköts helt utanför styrelsen. Vi har också en triathlongrupp som precis har startat igång så det har hänt otroligt mycket inom detta område 2012 och här har vi verkligen mycket intressant att se fram emot kommande år.  

Klubben växer kraftigt, vad tror du är de viktigasteorsakerna?

Vi vet att intresset för konditionsidrott ständigt ökar i Sverige och givetvis gör ju det att antalet potentiella medlemmar ökar men det är inte hela sanningen. Vår klubb är en av de löp(och triathlon)klubbar i länet som ökat mest i medlemsantal och det visar ju på att något anses extra bra med klubben. Alla som är med vet ju varför man ska vara medlem i Örebro AIK men jag tar det ändå ur min synvinkel. Vår klubb har lyckats att behålla värmen och kamratskapen trots att vi växt mycket. Jag tror alla känner sig välkomna och omhändertagna både i början och under tiden de är medlemmar. Vi har medlemmar på alla nivåer och det är inte så att man måste vara ”tillräckligt snabb” för att vara med oss och det budskapet har verkligen gått fram. Vi har också en stor grupp medlemmar som också är framgångsrika på tävlingar här och där och det är också bra reklam för klubben. Det hela är ju så enkelt att ju fler vi är ju fler lockas eftersom det absolut bästa sättet att få nya medlemmar är via de befintliga medlemmarna och det gäller oavsett ambitionsnivå. Vi har bredd i klubben, vi syns mycket och det verkar som att våra medlemmar talar väl om oss för släkt och vänner. Sedan är det också viktigt att poängtera betydelsen av våra egna arrangemang som sätter vår klubb på kartan och blir en inkörsport för många nya medlemmar.

Vet att du har planer på ett större/ längre triathlonarrangemang. Hur ser det ut?

Ja, det är ett projekt som ligger på planeringsstadiet än så länge men eftersom triathlon är en av de sporter som växer absolut fortast både internationellt och nationellt har också intresset för att delta på tävlingar ökat. Det har tidigare bara funnits Kalmar som anordnar en tävling på ironman-distans och jag tror det finns intresse och utrymme för en till tävling i Sverige. Det är mycket jobb och mycket att planera men det är på god väg och om allt går som det ska är det inte omöjligt att det kan bli en central långdistans-triathlon i Örebro 2014. Men det är absolut inget spikat i dagsläget.

Du är ju anmäld till Ironman Nice 2013. Hur hinner du med ordförandeskapet, träning och familj?

Ja, det är inte lätt och faktum är att jag inte har hunnit med så mycket träning de senaste tre åren. Var sak har sin tid i livet och ibland får man prioritera helt enkelt men 2013 räknar jag med att komma igång på allvar igen OCH ha bra balans i livet. Dels så har barnen blivit större och dels så har jag lite ändrade jobbförutsättningar vilket gör att det är lättare att få in träningen i livspusslet. Men visst krävs det lite disciplin och en förstående sambo. Och som jag sa tidigare, ordförandeskapet är enbart skoj och känns inte som någon större belastning.

Hur kom det sig att du började med triathlon?

Tror jag kom in på ett klassiskt sätt i den här branschen (nu blev det en ordvits också …). Det började helt enkelt med klassikerloppen som fick in mig på konditionsidrott och av en slump upptäckte jag triathlon och blev blixtsnabbt fast i det. Jag fascineras av variationen, att det är komplext att få ihop alla momenten och av alla trevliga människor jag möter genom sporten. 

Tränade/ tävlade du med nåt som barn?

Idrott har alltid varit min grej och redan från barnsben har jag älskat tävlingsmomentet. Jag höll på med allt Motala hade att erbjuda på under några år men jag fastade inte för något. Sedan blev det fotboll några år tills jag halkade in på friidrott som jag höll på med från 14-19år. Kan ju säga att även där hade jag lite svårt att bestämma mig för gren så jag körde helt enkelt mångkampSmile

Vilket är ditt roligaste idrottsminne?

Det är egentligen två tillfällen som sticker ut ur alla fantastiska upplevelser man fått vara med om tack vare idrotten och det är Norseman och ÖtillÖ. Båda dessa tävlingar är unika och gav mig som det känns nu minnen för livet. Svårt att kort förklara varför men en grej var exempelvis att båda tävlingarna byggde på teamarbete och jag hade vid båda tillfällena de bästa teammedlemmarna jag kunde önska. Då triathlon i stort är en väldigt individuell idrott så gav detta en extra krydda på det hela utöver själva tävlingsupplevelsen och jag rekommenderar starkt att köra dessa lopp.

 Vilken lokal tävling tycker du bäst om?

Jag måste faktiskt säga Utmaningen i Nora här. Den tävlingen har en särskild plats i mitt hjärta och jag kör den så ofta jag kan.

Vilken distans tycker du bäst om och vilken anser du att du har bäst potential?

Jag kommer alltid ha Ironman närmast hjärtat och gärna på så tuffa och vackra banor som möjligt. Jag har slutat spekulera i just vad jag är ”bäst” i utan har mer och gått över till just upplevelsen och genomförandet av loppet. Resultatet i tid sett har helt enkelt fått mindre betydelse än tidigare. För mig handlar potential om mer än hur snabb man är på den och den tävlingen. Det handlar också om hälsa, att träna smart, taktiskt tänkande och att kunna göra så bra som möjligt med de förutsättningar man har.

Vilket resultat är du mest nöjd med?

Mitt bästa lopp där jag överträffade mig själv mest i var Sala 2007. Det var bara tre veckor efter Kalmar och jag hade en lång säsong bakom mig men gjorde mitt livs lopp där det bara flöt på hela vägen. Sedan är jag stolt över genomförandet av ÖtillÖ. Långt ifrån den tid och placering vi tänkt oss men i det loppet handlade det verkligen om det jag nämnde ovan.

Hur ser en "vanlig" träningsvecka ut på sommaren/ vintern och inför en viktig tävling?

Jag försöker köra ungefär med strukturen 2-4 pass sim, 2-4 pass cykel och 3-5 pass löp. Därutöver styrkeövningar i anslutning till de andra passen. Under vintern blir det generellt lite mer simning och löpning och på sommaren mer cykel.

Vad har du för styrkor/ svagheter

Min största styrka är att bita i och att mestadels lyckas köra ganska taktiskt. Jag känner sällan att jag skulle kunnat göra mycket mer efter mina lopp. Svaghet är simningen där jag är ganska talanglös.

Vad ser din kost ut till vardags? Vad äter du inför en viktig tävling?

Jag äter väl ungefär som en blandning mellan Per Morberg och Jonas Colting Smile Jag försöker äta mat av bra kvalitet och allsidigt helt enkelt. Undviker inget speciellt och äter inte mycket annorlunda inför tävling än annars. Överlag tycker jag kosthysterin har gått överstyr och förstår inte varför folk krånglar till saker och ting. Att säga att man äter efter en diet eller en metod är något jag inte köper i långa loppet. Sunt förnuft kommer man långt med.  Dock vill jag poängtera att jag anser kosten som mycket viktig för att kunna prestera. Jag har själv märkt av att jag varit mindre sjuk, haft bättre återhämtning och mått bättre överlag sedan jag lärde mig betydelsen av det jag nämnde nyss. Shit in shit out!  

Någon vidskeplighet, ritualer innan tävling?

Nej inte direkt men jag brukar säga att kommer man väl förberedd in i en tävling kan man slå sådana som egentligen är bättre tränade. Med det menar jag att det är viktigt att förbereda många fler saker än att bara träna. Det gäller att ta kontroll över allt som kan kontrolleras för att minska onödig stress. Särskilt om man ska köra en Ironman eller något annat långlopp. Jag lägger alltid mycket tid innan loppet på att ordna med min utrustning, ha koll på banan, min taktik och inte minst allt runt själva loppet (logistik, boende och nutrition).

Vad har du för planer framöver? Tävlingar?

Har i dagsläget bara planerat Nice som går 23/6 och sedan får vi se helt enkelt. Självklart vill jag köra fler tävlingar än så 2013. Ser man längre framåt så har jag några tävlingar kvar som jag alltid har velat köra och ska väl också göra det har jag tänkt. Bland annat Roth, Embrunman och Elbaman.

Har du nåt mer du vill säga /förmedla?

Jag kan väl passa på att uppmuntra alla medlemmar till att höra av sig till mig eller någon annan i styrelsen om ni har idéer eller synpunkter. Det är vår klubb och allas synpunkter är viktiga i förbättringsarbetet.

 

 

Tack för intervjun!

 

Tack för att jag fick vara med! 

(Intervjuare: Roger Elimä)

Copyright Örebro AIK 2009