Intervju- Tina Åbjörn

 

 

                            

                                           Bilden är från Fuerteventura

Hon är hittills klubbens enda dam som deltagit på Ironmandistans i triathlon och har dessutom gjort det bra. En idéspruta med många järn i elden. Hon är med i styrelsen där hon är väldigt aktiv och fungerar även som tränare och instruktör  i simning för våra triathleter. Ger många energi med sin glädje och sitt stora engagemang. På sidan om träningen ser hon så lite som möjligt på TV. Hon tycker om asiatisk mat och vistas gärna i  skogen vid en brasa där hon äter grillad, egenmetad abborre.

Här kommer en intervju med Tina Åbjörn

 

KORTA FAKTA

Född (var och när)? 1975 Berga By utanför Linköping

Bor? Örebro

Civilstånd/familj? Sambo

Yrke?  "Hon jobbar me datan" It-utbildare på USÖ

Personliga rekord?

Snabbhet är inte min styrka. Mäter nog snarare i hur roligt jag haft. Det roligaste lopp jag gjort var Järnmannen i Kalmar 2011(var ju iofs inte helt fel att det roliga ledde till en SM-medalj i silver heller...). Om man nu ska prata tider så....

11.12 Järnmannen Kalmar (ironmandistans) (2012)

3.57 Stockholm maraton (2012)

3.56 Viby Maraton (2011)

48:33 10 km (2009)

 

SNABBFRÅGOR

Bästa bok jag läst

 MOMO eller kampen om tiden. Barnbok förvisso men ack så fylld med klokheter om vuxnas tokiga proiriteringar.

Bästa film jag sett

OJ, ser inte så mycket på vare sig film eller TV, föredrar att göra saker själv. Det stora blå minns jag i alla fall.

Ser vad på TV?

Så lite som möjligt. TV använder jag bara som förströelse när jag är sjuk. Och så lite nyheter.

Favoritmaträtt?

Stark asiatisk mat. Antingen hemlagat eller ute. Men allt blir gott när sällskapet är bra.

Förebild?

Åh det finns många. Lisa Nordén förstås men även många inom livsfilosofin. Vi lever för stressat idag, för mycket yta, för lite djup. För mycket stress och springande framåt. Jag försöker lära mig att leva lite mer här och nu.

Gör helst en träningsfri, ledig dag?

Då är jag ute till skogs. Helst vid en koja eller pörte, sitter vid brasan och grillar egenmetad abbore.

Favoritresmål?

Fjällen. Men inte med tält. Jag tycker bäst om att ha så lite som möjligt på ryggen så jag är lätt och fri att springa, hoppa och skutta som jag vill.

Okänd talang?

Syr balklänningar när tiden finns (väldigt sällan numera!!!)

  

LÄNGRE FRÅGOR

Hej Tina! Hur går träningen just nu?

Just nu är det riktigt kass. Hade en rejäl motivationsdipp efter det misslyckade IRONMAN i höstas. Har tagit lång tid att komma igen efter det och nu har jag lite sviter efter en ryggskada men hoppas snart vara igång igen. Har INTE gett upp tanken på stockholmsmaran.

Du fungerar ju som tränare också och är en stor inspiratör och idèspruta och är med i styrelsen. Var kommer ditt stora engagemang ifrån?

Jag älskar att träna och vill gärna dela med mig av den glädjen. Kan jag hjälpa andra att simma eller förbättra sin träning så att de kan njuta mer av den så är det en glädje även för mig. Dessutom är det så härliga människor som tränar i vår klubb. Vi har ju så himla kul. Jag har alltid engagerat mig i de klubbar jag varit med i, det har jag nog från mina föräldrar som även de var riktiga föreningsmänniskor. Det är en viktig del av det sociala som tyvärr är på väg bort i vårt stressade samhälle.  Att ses och ha roligt tillsammans genom att gemensamt sköta och delta i en förenings alla aktiviteter.  

Du har ju Ironman Kalmar som ditt stora mål även i år. Vad har du att säga om den tävlingen?

Det är det roligaste som finns! Nackdelen är att det är ett så långt lopp som kräver så mycket träning och laddning under hela året så att det lätt blir det enda stora målet man har. Det blir lätt riskfyllt, att sätta allt på ett kort. Jag fick ju uppleva det som sagt.

Hur kom det sig att du började med triathlon? När och varför gick du med i Örebro AIK?

Jag gick med i AIK för ca 8 år sen. Då för att ha distanslöpningen som komplement till elitsatningen i MTB. Efter att jag slutat med skogscyklandet blev det mer löpning och landsvägscykel.  Att sen lägga på simningen, som jag haft latent sen länge var inte så långt borta. Jag körde mitt första lopp för fyra år sen och sen var jag fast.

Tränade/ tävlade du med nåt som barn?

Pappa är en verklig motionslöpare. Gjort ett gäng maraton, orienteringstävlingar och vasalopp så det där med distans har jag från honom. Hela familjen har alltid varit ena riktiga friluftstokar fast numera är det väl bara jag som deltar i några lopp.Jag lärde mig åka skidor som treåring, springa med pappa året efter och har alltid deltagit i olika lopp. Var yngste deltagare i Karlstads löplopp Götajoggen som sexåring, Yngsta deltagare i Värmlandsklassikern (en värmlandsvariant på stora klassikern) samma år. Fick dock inte genomföra hela eftersom man inte fick simma om man inte var minst tio år.

Vilket är ditt roligaste idrottsminne?

Järnmannen 2011. Än så länge. Men jag tycker det är jäkligt kul med allt som är långt och jobbigt så förhoppningvis har jag många lopp kvar som kommer vara minst lika roliga.

Vilken distans tycker du bäst om och vilken anser du att du har bäst potential?

LÅNGT! Gäller det löpning så har jag börjat nosa på längre distanser, håller bara kroppen så är det nog terrängultralopp som blir min grej. Att springa är så enkelt, att springa i skog och mark är den ultimata frihetsupplevelsen.

Vilket resultat är du mest nöjd med?

Jag börjar bli tråkig men Järnmannen 2011.

Hur ser en "vanlig" träningsvecka ut på sommaren/ vintern och inför en viktig tävling?

Väldig olika. Jag har tränat på känsla senaste åren. Fast några grundpass har jag ju.  Är det cykelsäsong så skulle det kunna vara:

Måndag- Vila

Tisdag- löpning15-25km +lite styrka

Onsdag- Cykel halvdistans + minst 5kilometer löpning direkt efter

Torsdag-Simning inne eller i Ånnabodasjön

Fredag- Vila (städa handla laga mat)

Lördag- ev Simma G-vik(9-11) + långpass löpning 25-30km

Söndag- Långpass cykel 14-18mil + ca 10km löpning.

Vad har du för styrkor/ svagheter?

Min styrka är min envishet, att gneta på i ett tempo. Och att vara positiv. Jag älskar det verkligen.Min svaghet är snabbheten, att träna kvalitativt i stället för bara distans och att jag har så himla svårt att ha disiplin på kosten så jag kan tappa de där sista kilona som jag inte vill släpa runt. Jag är ett matvrak helt enkelt!

På vilken distans  anser du att du har störst potential inom löpning/triathlon?

Jag tror nog att det är fulldistans. Jag är för långsam så jag får nöta ut konkurrenterna. Fast å andra sidan så bryr jag mig inte så mycket om min placering. Jag kör för att göra mitt bästa och ha roligt. Klart man drömmer om en plats i Hawaii men jag tror ärligt talat inte att jag vill lägga så mycket tid och fokus på träning igen. Jag har hittat andra värden i livet och just nu försöker jag hitta en balans mellan hur mycket träning jag behöver för att må bra och allt annat som jag vill göra också.

Hur ser din kost ut till vardags? Vad äter du inför en viktig tävling?

Jag äter inte enligt nån strikt rutin men minskar ner på snabba kolhydrater som pasta, ris och sånt. Försöker äta så rent och ekologiskt jag kan men är inte lika strikt med det heller som jag varit. Jag är dock noga med att laga från grunden och inte käka halvfabrikat och annat skräp.Inför tävling äter jag som vanligt. Kanske lite extra dagen innan om det är långdistans

Någon vidskeplighet, ritualer innan tävling?

Vill gärna vara plats i god tid, helst dagen/dagarna innan om det är extremdistanser. Sen är jag noga med packning och sånt. Har alltid med extra och alternativ. Mekgrejor till cykeln och en massa extra.  Jag är lite som skalman, haha.

Vad har du för planer framöver? Tävlingar?

Jag är anmäld till Stockholm Marathon och Kalmar (Ironman). Sen ska jag även köra Sim/löp loppet Amfibiemannen med Marcus Grenestam. Det ska bli väldigt spännande. Utöver det blir det säkert några löplopp (om ryggen nu låter mig springa) Hjälmaren runt på cykel, och Lidingöloppet. Sen får man se. Det är först året som sambo igen så jag tar det lite lugnt med lopp och testar på lite "familjeliv" också.

Har du nåt mer du vill säga /förmedla?

Ha roligt! Kör inte bara lopp för att jaga placeringar. Då blir ju varje lopp lätt bara en placering på ett papper. Lopp och träning måste få vara så mycket mer än så. Glädje i rörelsen, gemenskap och ren och skär lycka över att kunna hålla på!

Tack för intervjun!

Tack själv och lycka till i sommar!

 

(Intervjuare Roger Elimä)

 

 

Copyright Örebro AIK 2009