Träna triathlon

Triathlon är en mycket rolig och omväxlande idrott att syssla med. Tyvärr är det en vanlig föreställning att man måste vara någon slags supermänniska för att köra triathlon men sporten är så mycket mer än tuffa Ironmantävlingar över glödheta lavafält. De vanligaste distanserna genomförs av de flesta på mellan en och tre timmar och det krävs inte många träningspass i veckan för att klara av det. Älskar man att träna mycket å andra sidan är triathlon verkligen rätt sport. Det är många som kör både 15, 20 och 30 timmar i veckan vilket är möjligt med väldigt få skador tack vare den allsidiga träningen. Det finns med andra ord precis som i de flesta andra sporter utrymme för både bredd och elit och det är den egna ambitionsnivån som sätter gränserna. 


Simningen är ett orosmoment för många men faktum är att de flesta triathleter är förhållandevis mediokra simmare. Det finns naturligtvis de som har en simbakgrund men de flesta börjar simträna i vuxen ålder och det är alltid några som kör bröstsim på tävlingarna. Det räcker alltså att vara simkunnig och man behöver inte kunna simma snabbt. I utrustningsväg krävs ett par badbrallor och simglasögon, that's it!


Cyklingen är det moment som triathleter lägger både mest tid och mest pengar på. En cykel kan bli väldigt dyr men som tur är kan man komma undan billigt. Det går naturligtvis köra ett lopp på en oväxlad militärcykel men för att öka glädjenivån rekommenderas en racercykel. Det går att hitta begagnade i bra skick för lite pengar och det går också komma till en träning och provköra någon av våra cyklar.


Löpning är för de flesta den minst komplicerade grenen och förmodligen något man i alla fall på någon nivå utövat tidigare. Ett par skor är det krävs!


Behöver du hjälp med träningsupplägg och annat i sporten kan du i första hand vända dig till:

- Mikael Selvin
- Mattias Folkesson


Mattias är lite mer inriktad på kortdistans och Mikal på långdistans men det finns fler likheter än olikheter och vi hjälper varandra. Vi försöker också ge varandra tips och råd under träning och via vårt forum. Var inte rädd för att fråga om funderingar dyker upp!

 

Kolla också tips och råd på Triathlonförbundets hemsida:  http://iof3.idrottonline.se/SvenskaTriathlonforbundet/Traning/

Copyright Örebro AIK 2009